Pàgines

Resultats de l’estudi del tritó marbrat a les basses de Santa Maria de Palautordera

Amb aquest estudi s’ha pogut observar que, actualment, la presència de tritó marbrat a Santa Maria de Palautordera és rara (0- 10%). Només s’ha trobat un individu a la piscina de Vila Núria.

No s’ha trobat la presència de tritó marbrat en cap de les onze basses estudiades de febrer a maig. El tritó marbrat requereix basses amb aigües netes i permanents, i amb vegetació aquàtica abundant per poder fer la posta d’ous i per poder-se refugiar de possibles depredadors. També existeixen factors d’amenaça que fan que les poblacions d’amfibis es vegin disminuïdes dràsticament: canvi climàtic, sequeres, destrucció de l’hàbitat, captura il·legal, trànsit automobilístic, contaminació de les aigües, introducció d’espècies al·lòctones, malalties disseminades pels humans ...

En la bassa de Can Portell la presència de tritó marbrat va ser detectada per E. Arpio 1998. Durant la primavera del 2005 es van observar més de 20 individus de tritó marbrat. El fet que enguany (2007) no s’hi hagi trobat tritó és degut a l’assecament de la bassa a causa d’una esquerda i de la canalització del rec que va impedir que la bassa es pogués omplir ràpidament. Aquest fet pot fer perillar la població de tritó marbrat de Santa Maria de Palautordera. Per això és molt important que es conservin les basses i que s’apliquin mesures per evitar que el nivell de l’aigua sigui insuficient per la vida i la reproducció dels tritons.
En conclusió s’haurà de seguir estudiant la població de tritó marbrat de la bassa de Can Portell i de la piscina de Vila Núria i assegurar que l’any que ve els tritons s’hi puguin reproduir.